3 luni de mămăligă
O vacanță de vară

De ce mănânci mămăligă goală? Avem brânză.

Copilăria mea a fost despre mămăligă. Mâncam mămăligă și atât. De multe ori mă furișam de bunica, ca să nu mă certe. Bunica spunea mereu că doar oamenii care nu au ce mânca fac asta. Câteodată, veneau oameni pe la noi și începeau să râdă văzându-mă mâncând.

Dar pentru mine mămăliga era ceva ce găseam doar în vacanțele de vară, doar acolo, doar pentru trei luni. Pentru ei era alimentul de bază de care se plictisiseră. Mămăliga pe care o mâncam în oraș avea alt gust, cred că îi dispărea farmecul pentru că nu era amestecată de bunica. Nu voiam să simt alte gusturi în cele trei luni. Iar ai mei bunici, necăjiți că ,,fata nu mănâncă”, terminau mereu conversația cu ,,of of, parcă n-ai avea ce mânca.” Aparent, doar cine nu avea ce mânca alegea mămăliga.

Bunica pregătea o mămăligă pe zi, pentru toată familia. Indiferent de perioadele pe care le traversa familia, fie ele mai putin vesele din punct de vedere financiar, mămăliga era acolo – pentru ei aliment bază, pentru mine o bucurie. Concursul mi-a amintit de copilărie și de cele trei luni de mămăligă din timpul verii. O mămăligă făcută de bunica are aproximativ 3 kilograme (am sunat-o să mă asigur). În trei luni, se consumau în casa noastră 270 de kilograme de mămăligă. Îmi propun să construiesc un cub din mămăligă, cât o vacanță de vară. Asta înseamnă aproximativ 270 de kilograme – un cub cu muchia de 2 m. Am ales cubul întrucât am modelat multe forme pe parcursul copilăriei din mămăligă, însă nu îmi prea ieșeau muchiile. Din cauza tuturor muchiilor ondulate care îmi rezultau atunci, îmi propun să creez acum, din alimentul copilăriei, o formă simplă și curată, la scară mare: cubul.

Coordonator proiect: Lorena Brează
Echipa: Alexandra Enescu, Egyed Szabolcs, Ada Oprea, Gelu Brează, Radu Toba, Dorin Cărtărescu

contact@maistor.ro

©️ Maistor 2019